پزشکی

قلب و عروق

پزشکی

قلب و عروق

پزشکی

در این وبلاگ مطالب و بیماری های راجع به قلب و عروق را قرار میدهم.
لطفا بعد از مطالعه مطالب نظرات و پیشنهادات خود را بیان کنید.
با تشکر.

نویسنده: زینب فرج اللهی
تحصیلات: دانشجوی پزشکی
ساکن: تهران
تاریخ تاسیس وبلاگ: 26 آبان 1395

بایگانی
آخرین نظرات
نویسندگان

گرفتگی عروق کرونر قلب

جمعه, ۲۸ آبان ۱۳۹۵، ۱۱:۱۳ ب.ظ | زینب فرج اللهی | ۰ نظر

 گرفتگی عروق کرونری قلب


منظور از بیماری عروق کرونری (رگ‌های قلب) تنگ شدن یا انسداد رگ یا رگ‌های مسئول خون‌رسانی به عضله‌های قلب است. پلاک‌ها، یعنی کلسترول ته نشین شده در دیواره رگ‌ها، باعث تنگ شدن عروق و در نتیجه ضخیم شدن تدریجی پوشش داخلی رگ‌های قلب می‌شود. این بیماری، موسوم به تصلب شرایین یا آترواسکلروز، معمولاً... به آهستگی طی چند سال ایجاد می‌شود.


11

                                                                            
                            
سندرم‌های کرونری حاد

  • آنژین ناپایدار
  • سکته قلبی بدون بالا رفتن قطعه  NSTEMI) ST)
  • سکته قلبی با بالا رفتن قطعه STEMI) ST)


ایسکمی

گرفتگی عضله قلب را ایسکمی گویند. این عارضه هنگامی رخ می‌دهد که  تنگ شدن عروق کرونری به حدی برسد که رگ دیگر نتواند خون سرشار از اکسیژن کافی را جهت تامین نیازهای قلب به آن برساند و در نتیجه عضله قلب دچار کمبود شدید اکسیژن بشود. ایسکمی عموماً پی‌آمد نیاز مبرم و شدید قلب به اکسیژن است و غالباً هنگام فعالیت توانفرسای بدنی، خوردن، هیجان یا استرس یا کاهش ناگهانی دما و قرار گرفتن در محیط سرد بروز می‌یابد.

چنانچه ایسکمی در زمانی کمتر از ۱۰ دقیقه با استراحت یا مصرف دارو تسکین یابد، بیمار احتمالاً از "بیماری پایدار عروق کرونری" یا "آنژین پایدار" رنج می‌برد. بیماری عروق کرونری به تدریج آن قدر پیشرفت می‌کند که بیمار حتی در زمان استراحت نیز دچار ایسکمی می‌شود.

آیا مستعد ابتلا به بیماری عروق کرونری قلب هستید؟

عامل‌های خطر اصلی

  • بالا بودن میزان کلسترول خون
  • بالا بودن فشار خون
  • استعمال دخانیات
  • مقاومت به انسولین
  • دیابت
  • اضافه وزن یا چاقی
  • سندرم متابولیک
  • بی‌تحرکی
  • رژیم غذایی ناسالم
  • کهولت سن
  • سابقه ابتلا اعضا خانواده به بیماری کرونری قلب در دوران جوانی


بروز عامل‌های خطر

بالا بودن پروتئین، موسوم به پروتئین واکنشی سی در خون، احتمال ابتلا به بیماری عروق کرونری را افزایش می‌دهد. سطوح بالای این پروتئین نشانه التهاب خونی است و این التهاب، واکنش بدن به عفونت یا آسیب دیدگی محسوب می‌شود. آسیب دیدن دیواره‌های داخلی رگ‌ها، به التهاب دامن می‌زند و رشد پلاک را به دنبال دارد. همچنین بالا بودن تری گلیسیرید خون افراد، به ویژه بانوان را مستعد ابتلا به بیماری عروق کرونری می‌سازد. لازم به ذکر است که  تری گلیسرید نوعی چربی است.

دیگر عامل‌های خطر مرتبط با بیماری عروق کرونری قلب

    وقفه تنفسی (آپنه) خواب: آپنه خواب، اختلالی شایع است که بیمار به موجب آن، هنگام خواب یک یا دو وقفه تنفسی را تجربه می‌کند یا نفس‌هایش سطحی می‌شود.
    مسمومیت حاملگی: این عارضه در زمان بارداری رخ می‌دهد و دو نشانه اصلی آن فشار خون بالا و وجود پروتئین بیش از اندازه در ادرار است.

علائم بیماری عروق کرونری


آنژین صدری یا درد قفسه سینه، متداول‌ترین علامت این بیماری است. آنژین را می‌توان به صورت سنگینی، فشار، درد، سوزش، بی‌حسی یا احساس سیری توصیف کرد. این ناراحتی، گاهی با سوءهاضمه یا سوزش سر دل اشتباه گرفته می‌شود. آنژین معمولاً در قفسه سینه احساس می‌شود، هر چند گاهی در فک، پشت، گردن، بازوها یا شانه چپ نیز حس می‌شود.

بیماری عروق کرونری ممکن است با علائم دیگری نیز همراه باشد که به شماری از آن‌ها اشاره می‌شود:

  • تنگی نفس
  • تپش قلب (تپش قلب نامنظم، ایست موقتی قلب یا احساس بالا پایین رفتن قلب)
  • سریع‌تر شدن تپش قلب
  • ضعف یا سرگیجه
  • حالت تهوع
  • تعریق


علل

پژوهش‌ها، بیانگر این نکته است که بیماری عروق کرونری قلب، هنگامی بروز می‌یابد که عامل‌های معینی به لایه‌های داخلی رگ‌های قلب آسیب بزند، شماری از این عامل‌های خطر عبارت‌اند از:

  • استعمال دخانیات
  • بالا بودن چربی‌های خاص و کلسترول خون
  • بالا بودن فشار خون
  • بالا بودن قند خون به دلیل مقاومت انسولینی یا دیابت
  • التهاب رگ‌های خونی


عوارض

بیماری عروق کرونری می‌تواند عوارض زیر را به دنبال داشته باشد:

  • درد قفسه سینه (آنژین)
  • حمله قلبی
  • نارسایی قلبی
  • آریتمی (غیرطبیعی بودن ریتم قلب)


درمان

درمان بیماری عروق کرونری، کاهش عامل‌های خطر، تجویز دارو، انجام عمل‌های جراحی و یا تهاجمی و مراجعه منظم به پزشک را شامل می‌شود. درمان بیماری عروق کرونری برای کاهش احتمال بروز سکته قلبی یا مغزی ضرورت دارد.


کاهش عامل‌های خطر


بیمار، برای کاهش عامل‌های خطر باید با مشورت پزشک، سبک زندگی خود را تغییر دهد؛ برای مثال دخانیات را ترک کند، رژیم غذایی سالم با کلسترول کمتر داشته باشد، فشار خون را کنترل کند و قند خون را در صورت ابتلا به دیابت مدیریت کند، میزان فعالیت یا ورزش خود را با هدف رسیدن به وزن سالم و حفظ آن افزایش دهد و استرس کمتری داشته باشد. البته پیش از شروع هر برنامه ورزشی باید با پزشک معالج مشورت کرد.


مصرف دارو طبق تجویز پزشک


اگر تغییر سبک زندگی، تأثیر چندانی در کنترل ناراحتی قلبی نداشت، دارو برای درمان عامل‌های خطر معینی مانند فشار خون یا کلسترول بالا تجویز می‌شود. پزشک بهترین دارو را با توجه به نیازهای فردی، ابتلا به عارضه‌های دیگر و ناراحتی خاص قلبی تجویز می‌کند.


دارو

داروهای گوناگونی برای درمان بیماری عروق کرونری تجویز می‌شود که در ادامه به چند مورد از آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  •  داروهای تعدیل کننده کلسترول: این داروها به دلیل کاهش دادن میزان کلسترول خون، به ویژه لیپوپروتئین با تراکم پایین (LDL یا کلسترول "بد")، ماده اولیه و لازم ته نشین شونده در عروق کرونری را کم می‌کند.
  •  آسپرین: آسپرین نیز با کاهش احتمال لخته شدن، به پیشگیری از انسداد عروق کرونری کمک می‌کند.
  •  بازدارنده‌های بتا: این داروها با آهسته کردن ضربان قلب و پایین آوردن فشار خون، نیاز قلب به اکسیژن را کاهش می‌دهند.
  •  نیتروگلیسیرین: باندها، اسپری‌ها یا قرص‌های نیتروگلیسیرین، درد قفسه سینه را به دلیل گشاد کردن موقتی رگ‌های قلب و کاهش نیاز قلب به اکسیژن تسکین می‌دهند.
  •  بازدارنده‌های آنزیم مبدل آنژیوتنسین (ACE) و بلوک کننده‌های گیرنده‌های آنژیوتنسین ARBs) II): این داروهای مشابه نیز با پایین آوردن فشار خون از پیشرفت بیماری عروق کرونری جلوگیری می‌کنند.


عمل‌های مداخله‌ای

  • آنژیوپلاستی با استفاده از بالون (PTCA)
  • قرار دادن استنت یا استنت DES
  • جراحی بای پس قلب یا پیوند عروق قلبی (CABG)


پزشک، در صورت کارآمد نبودن این درمان‌های سنتی، بهره‌گیری از درمان‌های جدیدتری مانند دستگاه فشارنده متناوب خارجی (EECP) را پیشنهاد می‌دهد.


کدام بهتر است ؟ جراحی باز پیوند عروق قلب  (بای ‌پس کرونری ) یا آنژیوپلاستی (PCI)  برای درمان انسداد ویا تنگی عروق کرونری  قلب .

درمان انسداد یا تنگی عروق کرونری قلب ، کلا سه راه دارد، که مهمترین راه درمان هنوز دارو درمانی است. اما گاهی  وقتی رگ ‌های قلب دچار گرفتگی شدید یا جدید  می ‌شوند، متخصصین قلب و عروق، دو راه درمان مداخله ای  پیش ‌رو دارند: اولین راه که قدیمی تر است، انجام عمل  جراحی باز قلبی (بای ‌پس کرونری CABG  )  است. گزینه دیگر هم که در سال‌ های اخیر معرفی  شده، آنژیوپلاستی بعد از آنژیوگرافی  است که به این دلیل  که در این روش احتیاج به عمل باز قلب از بین می ‌رود و کمتر تهاجمی است،  روش انتخابی در موارد ممکنه است ولی در همه بیماران مقدور نمی باشد که در این موارد از همان جراحی باز پیوند عروق قلبی (بای ‌پس )  استفاده می شود.


سکته قلبی



۱- روش مداخله ای ( اینترونشنال) غیر تهاجمی یا همان انژیوپلاستی یا  PCI  : در آنژیوپلاستی که برخی افراد آن را با نام بالون زدن  یا استنت گذاری (فنر گذاشتن)  می ‌نامند، پزشکان بعد از آنژیوگرافی ،  بالونی تنها یا بالونی که روی آن استنت قرار دارد  را وارد رگ‌  قلب (عروق کرونر) کرده و در محل  مسدود رگ تعبیه  می‌ کنند و با این کار سبب کاهش  انسداد  رگ شده، در نتیجه خون دوباره در رگ ‌ها به جریان درمی‌آید.  بالون با کمپرس و چسباندن پلاک های آترواسکلروتیک موجب رفع تنگی میشود و استنت‌ها، تورینه های  فنری کوچکی هستند که مانند یک ستون در رگ ‌ها کار گذاشته می ‌شوند تا مانع برگشت  دیواره رگ و انسداد مجدد  آن شوند و بدین ترتیب احتمال تنگی مجدد در اینده  کمتر می شود.


                                                    بالون  

اوایل فقط بالون در دسترس بود که با توجه به عود مکرر تنگی ها ، استنت ها یا همان فنرهای داخل عروقی ابداع شدند. امروزه در موارد خاص و نادری فقط از بالون داخل کرونری استفاده می شود و در اغلب موارد بعد از بالون زدن (یا همراه با بالون زدن) استنت داخل کرونرقلب  تعبیه می شود.


استنت




۲- روش جراحی CABG یا پیوند بای ‌پس عروق کرونر قلب:


 یک عمل جراحی باز است که در آن، از یکی از وریدهای  پا  یا شریانهای دست یا سینه ای که به عضلات خون می ‌رساند، برداشته شده و یک سر‌ آن را به آئورت و سر دیگر آن را به پشت قسمت مسدود شده ی قلب، پیوند می ‌زنند.  این روش معمولا در افرادی استفاده می ‌شود که بیش از دو یا هر سه رگ اصلی کرونر آن ها تنگی ‌های وسیع به خصوص در قسمت ‌های ابتدایی رگ دارد.

اما در افرادی که یک یا دو رگ از رگ‌ قلب (کرونری )  مسدود شده و اندازه (طول ضایعه)  و یا  محل آن انسداد برای آنژیوپلاستی  نا مناسب است، انجام می گیرد . اما  در صورت مناسب بودن ضایعه، آنژیوپلاستی که در طی آن   بالون ‌می ‌زنند و سپس در اغلب موارد  استنت می‌ گذارند، روش درمانی مناسبی است.

 برای بیماران همیشه این  سوال مطرح است  که بین روش ‌های درمانی جراحی باز قلبی  (بای ‌پس) ودرمان غیر تهاجمی به روش  آنژیوگرافی  (آنژیوپلاستی یا PCI) ‌، انتخاب کدام بهتر و عاقلانه‌ تر است تا کمترین مشکل و عوارض جانبی را برای بیمار در پی داشته باشد و احتمال برگشت ‌پذیری بیماری را هم به حداقل برساند؟

در آنژیوگرافی مشخص می‌ شود که کدام بیمار برای عمل جراحی قلب باز و کدام بیمار برای استنت گذاری  مناسب ‌تر است و این بستگی به تعداد و نیز قسمتی از رگ‌ های کرونر دارد که مسدود شده است.

                                                                   

بطور مثال اگر یک یا دو رگ از سه رگ اصلی کرونری مسدود شده باشد و درگیری در ناحیه ابتدایی رگ یا در محل دوشاخه شدن نباشد،  آنژیوپلاستی با بالون و استنت گذاری ارجح تر است اما اگر هر سه رگ اصلی گرفتار شده باشد بویژه در بیماران دیابتی  یا درگیری تنه اصلی منشا دو رگ اصلی  (left main artery)  باشد یا در مواردی که فقط یک یا دو  رگ درگیر شده اما درگیری در ناحیه ابتدایی رگ یا در محل دو شاخه شدن رگ باشد یا بدلیل طول زیاد تنگی ویا بدلیل پیچ پیچ بودن مسیر رگ،  برای تعبیه استنت مناسب نباشد  به بیمار توصیه به جراحی باز بای پس قلبی می شود.


                                                       جراحی باز قلب


 در آن دسته از بیماران قلبی که برای رفع انسداد شریان ‌های قلبی انها روش جراحی ارجح تشخیص داده شده اما خود آنها  روش آنژیوپلاستی را برگزیده‌اند، امکان این که مجبور باشند در آینده بعلت عود تنگی ،  مجددا از این روش(آنژیوپلاستی مجدد)  یا روش‌های درمانی دیگر (مثل جراحی باز قلبی)  استفاده کنند، وجود دارد.

علارغم تمام پیشرفتهای علمی ، تجهیزات پزشکی و افزایش تجربه پزشکان ، در برخی  بیماران هنوز هم عمل بای‌ پس قلب بهترین و مناسب ‌ترین گزینه برای باز کردن عروق مسدود قلب است. به همین خاطر بیماران ، قبل از هر تصمیمی باید در مورد اثربخشی بیشتر بای ‌پس و امکان برگشت‌ پذیری بیشتر در روش آنژیوپلاستی فکر  کنند و  بهترین روش را با توجه به شرایط خود  و توصیه پزشکشان  برگزیند. به عبارت دیگر عمل باز قلب بهترین پیشنهادی است که می ‌توان به بیماران دچار انسداد عروق قلبی با درگیری هر سه رگ اصلی ، یا درگیری تنه اصلی منشا  دو رگ اصلی سمت چپ (left main artery)  ، یا در مواردی که فقط یک یا دو  رگ درگیر شده اما درگیری در ناحیه ابتدایی رگ یا در محل دو شاخه شدن رگ باشد یا بدلیل طول زیاد تنگی  یا مسیر پیچ پیچ رگ ، برای تعبیه استنت مناسب نباشد، کرد. مطالعات  در این گروه بیماران نشان داده که احتمال بازگشت تنگی عروق قلب  و احتیاج مجدد به روش ‌های درمانی دیگر(پس از یک سال) در بیمارانی که آنژیوپلاستی کرده‌اند، دو برابر است. و اگر بیماران قلبی می‌خواهند برای دراز مدت  از مشکلات قلبی خلاص شوند باید جراحی باز پیوند عروق (بای پس قلبی ) را بپذیرند (بویژه در بیماران دیابتی) .

طول مدت عمل باز قلب تقریبا ۵ ساعت است که بیمار در تمام این ساعات در بی‌ هوشی کامل به سر می ‌برد. معمولا اگر مشکلی نباشد بعد از یک یا دو روز از ای سی یو به بخش و تقریبا روز سوم تا پنجم مرخص می شود و طی چند هفته  بعد از عمل، او سلامت خود را به دست ‌آورده و فعالیت ‌های روزمره‌اش را از سر می ‌گیرد،

 اما آنژیوپلاستی حدود یک تا دو ساعت طول کشیده و بدون بیهوشی عمومی فقط با بی حسی کشاله ران ( بدون باز کردن قفسه سینه) انجام می شود. بیمارانی که آنژیوپلاستی می ‌شوند، حدودا از ۳ یا ۴ روز بعد از عمل می ‌توانند مانند سابق(اگر در مواردی منع پزشکی  مثل سکته قلبی اخیر یا نارسایی قلبی و… نداشته باشند) به کارهای خود بپردازند.


                                                    آنژیوگرافی


با این حال توجه به این نکته مهم است که هر چند، مدت عمل و بهبودی و پشت ‌سر گذاشتن علایم پس از آن، در بای‌ پس بیشتر از آنژیوپلاستی است، اما نتیجه و اثربخشی بای‌ پس قلبی در موارد خاص  ذکر شده، بیشتر می ‌باشد.

جراحی باز بای پس قلبی                                               


سئوال: چند نوع استنت داریم؟ صرف نظر از مارک و برند آنها در کل دو نوع استنت داریم: دارویی و غیردارویی (ساده).

استنت                                      استنت

پس کلا از دو نوع استنت ساده(Bear metal stents) و استنت داروئی ( Drug eluting stents) برای آنژیوپلاستی استفاده می شود.

اوایل فقط از بالون داخل رگ کرونری قلب استفاده می شد. با توجه به احتمال برگشت زودرس انسداد بعد چند ساعت تا چند روز، دانشمندان با ابداع استنت ها‌(فنر) موجب کاهش  مشکل انسداد مجدد رگ کرونری قلب بعد از انژیوپلاستی و PCI  شدند. اما هنوز مشکل بزرگی با عنوان تحریک رشد آندوتلیوم رگ بعلت جسم خارجی و انسداد دیررس رگ بعد ۳-۶ ماه وجود داشت. با این هدف دانشمندان با سوار کردن داروهای انتی پرولیفراسیون برود پولیمر و تعبیه انها بروی استنت ها مشکل انسداد دیررس داخل استنت را کاهش دادند.  وقتی که درحوالی  سال ۲۰۰۳ استنت‌ های پوشیده شده با دارو معرفی شدند، انقلابی در درمان غیر جراحی تنگی عروق کرونری قلب محسوب می شد، زیرا اعتقاد پزشکان بر این بود که این فنرهای دارویی کوچک وقتی در رگ‌ ها کار گذاشته می ‌شوند، دارویی از خود ترشح می‌ کنند که باعث جلوگیری از رشد دیواره رگ و در نتیجه پیشگیری از انسداد  دیررس آن می ‌شوند و می ‌توانند آنژیوپلاستی را به عملی اثربخش ‌تر با امکان برگشت ‌پذیری کمتری نسبت به جراحی باز قلب (بای ‌پس کرونری ) تبدیل نمایند، اما تحقیقات و مطالعاتی که درطی چند  سال بعد انجام شد، نشان داد که خطر لخته شدن خون و عوارض جبران ‌ناپذیر آن در بیمارانی که از استنت ‌های دارویی استفاده کرده بودند، برای مدت طولانی تر تا حتی یک سال، افزایش یافت و همین امر باعث شد تا پزشکان در استفاده از این نوع استنت ‌ها، احتیاط بیشتری کنند و فقط در موارد خاص و در بیمارانی که چاره‌ای جز استفاده از استنت دارویی ندارند، از آن استفاده نمایند.

 

سئوال: آیا ممکن است رک کرونری قلب گرفته شده باشد اما درمان آنژیوپلاستی یا جراحی پیشنهاد نشود؟

درمان قلب سه راه دارد که مهمترین راه درمان هنوز دارو است.

در دودسته از بیماران درمان طبی به درمان مداخله ای (آنژیوپلاستی یا جراحی) ترجیح داده می شود. توجه داشته باشید که پزشکان با سبک و سنگین کردن سود نوع درمان با عوارض احتمالی این تصمیم را می گیرند و خیلی سلیقه ای نبوده و معیار های علمی زیادی دارد وبه شدت بیماری کرونری ، مرحله بیماری، علائم بیمار و فانکشن کلاس بیمار،  بیماری های همراه، سن بیمار و…  بستگی دارد که از حوصله و توان این مقاله خارج است و صد  البته به تصمیم و نظر بیمار هم بستگی دارد.

گروه اول بیماران کم خطر تر که درمان طبی دارویی در انها بهتر از قبول ریسک و خطر جراحی باز قلب یا حتی آنژیوگرافی و سپس بالون زدن و تعبیه استنت (اینترونشن PCI)  است .

 دسته دوم  گروهی بیماران پر خطر برای مداخله که  این  بیماران برای آنها  آنژیوپلاستی  و تعبیه استنت  و نیز  عمل جراحی نامناسبند و علارغم بیماری کرونری قلب پر خطر ، بدلیل ریسک بالای مداخله (آنژیوپلاستی یا جراحی) در این بیماران ، درمان دارویی درمان مناسب خواهد بود. خیلی از بیماران فکر می کنند که اگر عمل نشوند و با درمان دارویی شوند به معنی قطع امید پزشکان بوده و  زندگی دیگر تمام شده است در حالیکه اینطور نبوده و پزشکان بر اساس مطالعات قبلی و اندیکاسیون های مشخص علمی،  درمان داروئی را برای بیمار مناسبتر از هر مداخله ای میدانند .

در برخی موارد این چنینی ، درمانهای جایگزین مثل  بازتوانی قلب  بویژه  با روش  فشارنده متناوب تقویت شده خارجی (EECP ) مناسب است.  با پزشک خود در این مورد مشورت کنید .

 

عوارض درمانهای مداخله ای:

آنژیوپلاستی :

شایعترین عارضه آن خونریزی از محل رگ گیری (کشاله ران) است که با رعایت توصیه های شده پیشگیری می شود.

انسداد مجدد داخل استنت نیز مهم است.و به دو دلیل رخ می دهد: ۱) انسداد ناگهانی داخل استنت بدلیل تشکیل لخته با تحریک جسم خارجی (استنت فلزی )، که در استنت های داروئی طولانی مدت تر است.  علائم آن درد سینه ناگهانی مثل سکته قلبی است که باید سریعا و بدون درنگ به بیمارستان مراجعه کرد . اتلاف وقت با امید بهبودی درد یا مصرف پرل زیر زبانی تی ان جی  TNG)) به صلاح نیست.و با مصرف طولانی مدت و منظم روزانه  آسپرین و کلوپیدوگرل (پلاویکس، اسویکس و …) قابل پیشگیری است.  ۲) انسداد تدریجی و رشد اندوتلیوم عروق کرونری . که پدیده ای تدریجی بوده با درد سینه فعالیتی (آنژین) پیشرونده طی چندین ماه رخ مشخص می شود و در استنت های ساده غیر داروئی شایعتر از استنت های داروئی است

یکی از عوارض‌ دیگر  آنژیوپلاستی این است که اگر پزشک تبحر کافی نداشته باشد، طی فشاری که توسط بالون به رگ وارد می ‌شود، رگ پاره می‌ شود که البته در بیمارستان ‌هایی که آنژیوپلاستی انجام می ‌شود پزشک  جراح قلب آماده‌ است  تا در صورت نیاز بیمار فورا به اتاق عمل انتقال یابد.

جراحی:

از عوارض روش قلب باز هم این است که ممکن است رگ ‌ها خوب به هم پیوند نخورند، و جریان بر قرار نگردد که با عدم بهبود درد بعد جراحی یا حتی بروز سکته قلبی حین عمل ، مشخص می شود. گاهی علارغم پیوند موفق عروق به کرونر ، بعد از مدتی رگ پیوندی بسته می شود که با درد سینه راجعه فعالیتی مشخص می شود. عفونت محل جراحی (عفونت بافت نرم )  ونیز عفونت استخوان سینه (استئومیلیت) نیز ممکن است دیده شود. برخی موارد حین دستکاری عروق ، یک پلاک آترواسکلروز از جدار رگ کنده شده و با جریان خون به مغز رسیده و موجب سکته مفزی می شود. همچنین جراحی‌ بازقلبی ، بار روانی زیادی را برای بیمار به همراه دارد  و ممکن است موجب بروز افسردگی بعد جراحی شود.  وضعیت عمومی بیمار پس از عمل و بهبود و ترمیم زخم‌ ها و برگشت به شغل اولیه، از دیگر مشکلات بیماران بعد از جراحی‌های باز قفسه سینه است.


پیشگیری یا به تاخیر انداختن بیماری عروق کرونری قلب

می‌توان با رعایت نکات زیر، عامل‌های خطر بیماری عروق کرونری قلب را کنترل کرد و از ابتلا به آن پیشگیری نمود یا دست کم بروز آن را به تاخیر افکند:

  • گنجاندن غذاهای سالم و مفید برای قلب در رژیم غذایی
  • حفظ وزن در حد ایده‌آل
  • مدیریت استرس
  • فعالیت بدنی مناسب
  • ترک دخانیات


زندگی با بیماری عروق کرونری قلب

بیماری عروق کرونری می‌تواند با عوارض جدی همراه باشد. اما اگر بیمار توصیه‌های پزشک را به کار بندد و عادت‌های زندگی سالم اختیار کند، می‌تواند احتمال بروز موارد زیر را کاهش دهد یا کاملاً از آن‌ها پیشگیری کند:

  • مرگ ناگهانی به دلیل ناراحتی‌های قلبی
  • سکته قلبی و آسیب دیدن عضله‌های قلبی
  • آسیب دیدن قلب به دلیل نرسیدن اکسیژن کافی
  • ابتلا به آریتمی (غیرطبیعی بودن ریتم قلب)


مراقبت مداوم

بیماری عروق کرونری را می‌توان با مصرف دارو و تغییر سبک زندگی کنترل کرد. داشتن رژیم غذایی سالم، فعالیت بدنی، وزن مناسب، ترک دخانیات و مدیریت استرس از جمله تغییرهای مفید و لازم هستند. به علاوه بیمار باید تحت نظارت پزشک، فشار خون را کنترل و میزان قند و کلسترول خون را مدیریت کند.

بیماری عروق کرونری، احتمال بروز سکته قلبی را افزایش می‌دهد. بنابراین باید نشانه‌ها و علائم حمله قلبی را فرابگیرید و در صورت مواجهه با آن‌ها، بی‌درنگ با مرکز فوریت‌های پزشکی تماس بگیرید.

مشکل‌های عاطفی و حمایت از بیمار

بیمار باید احساسات خود را با تیم معالج در میان بگذارد و از توصیه‌های مشاور تخصصی بهره‌مند شود. پزشک در صورت افسردگی شدید بیمار، دارو یا درمان‌های دیگری را برای بهبود کیفیت زندگی تجویز خواهد کرد.



منبع: drgalb.ir و  galb.ir

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی